زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

توفیق یونس (قرآن)





حضرت یونس علیه‌السّلام در توبه و بازگشت به خدا توفیق پیدا کرد.


۱ - توبه حضرت یونس



فاصبر لحکم ربک ولا تکن کصاحب الحوت اذ نادی وهو مکظوم (اکنون که چنین است صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش، و مانند صاحب ماهی (یونس) مباش (که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی شد) در آن زمان که با نهایت اندوه خدا را خواند.)

۱.۱ - تفسیر آیه فوق


منظور از صاحب حوت- ماهی- حضرت یونس پیغمبر علیه‌السّلام است، و کلمه" مکظوم" از مصدر کظم غیظ است که به معنای فرو بردن خشم است، و به همین جهت مکظوم را تفسیر کرده‌اند به کسی که خشم گلویش را گرفته باشد، و او نتواند به هیچ وسیله‌ای آن را خالی کند، در این آیه رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را نهی می‌کند از اینکه مانند یونس علیه‌السّلام باشد، که در هنگام مناجات با خدا مالامال از خشم بوده، می‌فرماید تو اینطور مباش، و این در حقیقت نهی از سبب خشم است، و سبب خشم این است که آدمی کم حوصله باشد، و در آمدن عذاب برای دشمنانش عجله کند. و معنای آیه این است که: ‌ای پیامبر! تو در برابر قضایی که پروردگارت رانده، که از راه استدراج هلاکشان کند صابر باش، و مانند صاحب حوت مباش، تا مثل او مالامال از اندوه و غیظ نشوی، و در آخر خدای را به تسبیح و اعتراف به ظلم ندا نکنی، و خلاصه صبر کن و از این معنا که مبتلا به سرنوشتی چون سرنوشت یونس و ندایی چون ندای او در شکم ماهی بشوی بر حذر باش.
لولا ان تدرکه نعمة من ربه لنبذ بالعراء وهو مذموم.(و اگر رحمت خدا به یاریش نیامده بود، (از شکم ماهی) بیرون افکنده می‌شد در حالی که نکوهیده بود!) (مقصود از جمله «لولا ان تدارکه نعمة من ربه» توفیق توبه است. )

۲ - پانویس


 
۱. قلم/سوره۶۸، آیه۴۸.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص۶۴۶.    
۳. قلم/سوره۶۸، آیه۴۹.    
۴. روح المعانی، آلوسی، ج۱۵، ص۴۲.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «توفیق یونس».    



رده‌های این صفحه : توفیق | حضرت یونس | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.